Har du svårt att gå ner i vikt efter att ha kommit in i klimakteriet? Du är inte ensam. Östrogennivåerna förändras kraftigt och leder till förändrad fettfördelning i kroppen, vilket försvårar viktnedgången. I den här artikeln delar vi råd om hur du kan hantera dessa förändringar och behålla en hälsosam vikt genom klimakteriet.
Är det lättare att gå ner i vikt efter klimakteriet?
Klimakteriet är en naturlig fas av en kvinnas liv som vanligtvis sker mellan 45 och 65 års ålder. Under denna period upphör menstruationen, och hormonförändringar – särskilt en kraftig minskning av östrogen – påverkar kroppen på olika sätt. För många kvinnor kan detta leda till en ökad svårighet att gå ner i vikt eller bibehålla sin nuvarande vikt.
När östrogennivåerna sjunker, förändras kroppens fettlagring. Före klimakteriet tenderar kvinnor att lagra fett på lår, höfter och rumpa, men under klimakteriet skiftar detta och fettet lagras istället mer kring buken och runt organen. Utöver detta kan andra klimakteriebesvär, såsom ökad aptit, stress och sömnproblem, ytterligare försvåra viktkontrollen.
Så lyckas du med viktnedgång under klimakteriet
Klimakteriet kan vara en omvälvande period, och viktförändringar kan kännas som en stor utmaning. Men det finns flera sätt att ta kontroll över situationen och påbörja en viktnedgång eller behålla nuvarande vikt. Nedan listar vi tips för att du ska kunna gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt under klimakteriet.
1. Sunda matvanor
Under klimakteriet blir det ännu viktigare att äta näringsrik mat som stärker både muskler och skelett. Det handlar inte om att enbart äta sallad varje dag, utan om att följa en balanserad och varierad kost. Se till att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och försök att minska intaget av livsmedel som inte bidrar med värdefull näring. En varierad och näringsrik kost har positiva effekter på vikten, energinivån, humöret samt immunförsvaret, och främjar även hjärt- och kärlhälsan.
2. Fysisk aktivitet
Det är ingen hemlighet att regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för att kroppen ska må bra. För kvinnor i klimakteriet rekommenderas en kombination av konditionsträning, styrketräning och balansträning. Fysisk aktivitet behöver inte innebära timmar på gymmet; det kan lika gärna vara klättring, fotboll, tennis eller en annan rolig aktivitet. Börja med att inkludera någon form av motion i din dagliga rutin, till exempel en promenad, för att börja uppleva de positiva effekterna. Förutom att hjälpa till med viktnedgång kan regelbunden fysisk aktivitet också lindra svettningar och vallningar samt stärka både muskler och skelett.
3. Minska intaget av socker och kalorier
Det kan vara en utmaning för många att minska intaget av socker och kalorier, men det är ett viktigt steg för att gå ner i vikt. Försök att byta ut mindre hälsosamma snacks, som chokladbollar och chips, mot mer näringsrika alternativ. Du kan istället välja snacks såsom frukt, nötter eller grönsaksstavar med hummus som både ger energi och mättnad, utan att belasta kroppen med onödiga kalorier.
4. Ät med jämna mellanrum
Se till att inte låta det gå för lång tid mellan dina måltider. Sikta på att äta något var tredje timme för att stabilisera blodsockret och minska risken för att bli vrålhungrig. Att göra en veckoplan för dina måltider kan också hjälpa dig att hålla dig till din kostplan, vilket gör det enklare att välja hälsosamma alternativ och undvika impulsiva beslut när hungern slår till.
5. Undvik sömnbrist
Sömnbrist är tyvärr ett vanligt symptom under klimakteriet, men det är också en viktig faktor för viktnedgång, eftersom kroppen förbränner mycket energi under natten. Därför är det avgörande att försöka förbättra dina sömnvanor. Skapa rutiner som gynnar din sömn, såsom att gå till sängs och vakna samma tid varje dag, minska skärmtiden innan du somnar och skapa en lugn och avslappnande miljö i sovrummet.
6. Rökning och alkohol
Rökning kan förvärra de negativa hälsoeffekterna som kvinnor kan uppleva under klimakteriet. Det rekommenderas därför att helt avstå från rökning, eftersom det kan hindra viktnedgången och påverka din hälsa negativt. Detsamma gäller alkohol; försök att hålla konsumtionen på en låg nivå. Genom att minska eller utesluta dessa vanor kan du förbättra ditt välmående och öka dina chanser att nå dina viktmål.
7. Motivation
För vissa kan de föreslagna punkterna innebära stora förändringar i vardagen, vilket kan kräva extra motivation. Påminn dig själv om varför dessa förändringar är viktiga. Hälsosamma vanor ökar inte bara ditt välbefinnande, utan kan också hjälpa till att lindra besvären som ofta följer med klimakteriet. Genom att fokusera på de positiva effekterna av dessa förändringar kan du göra resan mot en bättre hälsa mer inspirerande och hanterbar.
Vi hjälper dig med din viktminskning
Vi på MedFacilis ser hälsa som en helhet och erbjuder professionell hjälp för att du ska nå dina vikt- och hälsomål. Genom vårt viktminskningsprogram får du experthjälp av läkare och dietister som arbetar tillsammans för att stötta dig. Med moderna vårdmetoder och skräddarsydda kost- och träningsprogram hjälper vi dig att nå dina personliga mål. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig på din hälsoresa.